Falafel

09.02.2021

Falafel on Lähi-idän vegaaninen herkku, joka tehdään kikherneistä ja korianterista ja makua sille antaa juustokumina, eli Jeera. Erään tiedon mukaan kyseinen pyörykkä on Syyrian kansallisruoka ja mm. Israelissa, Libanonissa ja Palestiinassa se on liki kansallisruoan asemassa. Suomessakin siitä on tulossa sellainen :) Falafel maistuu ranskisten, kasvisriisin tai pitaleivän kanssa. Toki se maistuu ihan sellaisenaankin esimerkiksi gurtti-majoneesikastikkeen kanssa. Falafel kannattaa tehdä kuivista kikherneistä, joita liotetaan vedessä 24 h ennen valmistusta.

MITÄ TARVITSET?

400 g kuivia kikherneitä
1 purkki/paketti tuoretta korianteria, eli sellainen koko setti, joka on muoviruukussa
1 lime
1,5 sipulia
2 valkosipulin kynttä
Chiliä maun mukaan, itse laitoin 1/3 melko pitkästä chilistä
1-2 rkl vehnäjauhoa (ehkä kikhernejauhokin käy, jos haluat gluteenittoman)
2 rkl suolaa
2 rkl juustokuminaa
Ruokaöljyä uppopaistamiseen (saattaa onnistua esim. AirFryerissä, en tiedä)

MITEN TEHDÄÄN?

1. Liota kuivia kikherneitä 24 tuntia vedessä

2. Lisää kikherneet, paloitellut sipulit ja valkosipuli sekä pilkottu korianteri ja limen mehu tehosekoittimeen. Lisää myös suola ja juustokumina.

3. Sekoita koneella ja lisää 1-2 rkl öljyä, jos taikina vaikuttaa kovin kuivalta.

4. Kaada tasainen massa kulhoon ja lisää jauhoa varovaisesti. Sekoita. Kokeile, saatiko tehtyä massasta kasassa pysyviä pyöryköitä. Lisää tarvittaessa jauhoa, jos massa on liian kosteaa.

5. Kuumenna öljy isossa kattilassa. Ota kattilan kansi lähelle, jos öljy syttyy palamaan! EI SAA sammuttaa vedellä! Voit paistaa myös uunissa 200 C noin 15-20 min.

6. Paista pyöryköitä öljyssä noin 5 min -> kunnes ovat mukavan värisiä.

7. Siirrä kypsät pyörykät talouspaperin päälle ja ripottele pinnalle hieman suolaa. Valmis! Eikun koristele persiljalla vielä. Valmis!

8. Tarjoile esim. riisin tai jogurtti-majoneesin (sekoita esim. kaurajogurttia ja vegaanista majoneesia 50/50) kanssa tai kätke pallukat pitaleivän väliin ja lisää salaattia, sipulia yms.