Kasviruoka Starter Kit Osa 2 - Mausteet

23.02.2021

Haluatko lisätä kasvipohjaista ruokaa ruokavalioosi, mutta et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle?

Jos vastaat kyllä, jatka lukemista. Jos vastaat ei, mieti vielä uudestaan.

Tervetuloa kasvipohjaisen ruoan herkulliseen maailmaan! Tässä 4-osaisessa Starter Kit-blogisarjassa kerron sinulle raaka-aineista, mausteista sekä keittiössä tarvittavista välineistä.

Listaan tähän toiseen osaan kasvipohjaisen ruoan, eli vegaanisen ruoan perusmausteita ja muita maustamiseen tarvittavia aineita, joita kannattaa hankkia kaappiin.

Mikään ruoka ei maistu miltään, jos sitä ei mausta. Kukaan ei pidä kanan mausta, mutta aika moni pitää currymausteen mausta. Monet kasvikset ovat kyllä hyviä raakana, mutta kypsennettynä ne menettävät jonkin verran ominaismakuaan ja vaativat mausteita. Samoin mausteita kaipaavat riisi, peruna, makaroni, tofu, sienet ja linssit sekä pavut. Oikeastaan ihan kaikki ruoka kaipaa mausteita.

Mikä mauste sopii mihinkin ruokaan?

Nyrkkisääntönä sanon, että mikä tahansa mauste käy mihin tahansa ruokaan. Kaurapuuroon en lähtisi laittamaan soijakastiketta, mutta esimerkiksi perunan maustaminen muulla, kuin perinteisellä suolalla, on ihan ok ja ihan toivottavaakin :)

Mausteita kannattaa käyttää rohkeasti. Kokeilemalla opit tuntemaan sellaiset maut, jotka sopivat sinun makuaisteillesi. Joku pitää chilistä, joku toinen taas ei halua sitä lainkaan. Jonkun makuhermoja hyväilee savupaprika, toinen ei voi sietää savun makua ruoassa. Reseptejä lukiessasi ja ruokaa tehdessäsi voit aivan huoletta jättää ohjeissa olevia mausteita pois, laittaa niitä enemmän tai korvata mausteen jollakin toisella mausteella. Toki ruoan maku muuttuu mausteita muuttamalla, mutta pääasia on se, että itse pidät tekemästäsi ruoasta.

1. Suola, pippuri ja kasvisliemi

Suola on kaikkien mausteiden äiti tai isä. Suola houkuttelee raaka-aineen ominaismakuja esille ja yksistään suolalla pärjää jo todella pitkälle ruoan valmistuksessa. Suoloja on nykyään monenlaisia. On ruokasuolaa, merisuolaa, vuorisuolaa ja erilaisia maustettuja suoloja, kuten yrttisuola ja sellerisuola.

Pippuri on köynnöskasvi, jonka kuivattuja marjoja käytetään mausteena. Tunnetuin pippuri on varmasti mustapippuri, jota löytyy kaupasta kokonaisena irrallaan tai myllyssä ja valmiina rouheena. Pippuri sopii, vaikka aika herkästi yhdistetäänkin naudanpihviin, kasviruokaan oikein hyvin.

Kasviliemikuutio on klassikko. Kuka ei muista lapsuuden lihakeittoa, jossa mausteena oli lihaliemikuutio ja kokonaisia mustapippureita. No minä muistan ainakin :) Kuten arvata saattaa, kasvipohjaisessa ruoassa ei liha- eikä kanalientä käytetä, mutta onneksi tästäkin on olemassa kasviversio. Kasviliemikuutiolla tai kasvifondilla maustat kätevästi pataruoat, seitanin ja oikeastaan mitä tahansa, mutta älä tyydy pelkästään kuutioon, ota mukaasi muitakin mausteita.

Pippuri

2. Juustokumina (jeera), kuminan siemenet, fenkolin siemenet, timjami ja rosmariini

Juustokumina eli jeera eli roomankumina on varsin voimakkaan makuinen itämainen mauste, jolla maustetaan mm. falafel-pyörykät ja hummus. Juustokuminan siemenet ovat pohjana mm. varsin tutussa mausteseoksessa, garam masalassa. Suomessa viljellään myös kuminaa (maustekumina), mutta se ei ole sama tuote, kuin juustokumina. Hyvä tuote kylläkin!

Fenkolin kuivattuja siemeniä voi käyttää mm. leipien maustamiseen, mutta minun mielestä se sopii moniin muihinkin ruokiin. Eräät tahot sanovat, että fenkolista tulee ruokaan lakritsimainen maku. Itse sanoisin, että maku on enemmänkin anismainen. Fenkolin siemenet myös tuovat ruokaan, esimerkiksi keittoon, purutuntumaa. Fenkoli on loistava raaka-aine myös tuoreena.

Timjamista sanotaan, että se on parhaimmillaan liharuokien kanssa, koska se korostaa lihan omaa makua. Timjami sopii varsin hienosti mm. sienien maustamiseen, joten en antaisi timjamia ihan kokonaan liharuoille.

Rosmariini räjäyttää käsityksesi perunasta ja sen maustamisesta! Uunissa paahdettuja peruntoita rosmariinilla maustettuna. Pilko kiinteitä perunoita haluamaasi kokoon. Keitä noin 5-6 min. Kaada vesi pois ja jätä perunat kattilaan. Laita kulhoon noin 0.5-1 dl ruokaöljyä (riippuen perunan määrästä), johon sekoitat mukaan 2 tl suolaa ja 4 tl kuivattua rosmariinia. Kaada seos kattilaan perunoiden päälle, sekoita ja paista perunoita uunipellillä uunissa noin 60 min 200 asteessa, kunnes ovat kauniin ruskeita. Käännä kertaalleen noin 30 min kohdalla. 

Rosmariini, kuten timjamikin, ovat saaneet maineensa liharuokien maustajina, mutta eivät todellakaan häpeä kasviruokien kanssa ollenkaan. 

Kuivattuja siemeniä

3. Paprika, savupaprika, chili, kurkuma ja korianteri

Paprikajauhe antaa ruokaan väriä ja hieman makeutta. Paprika on varsin yleinen kasviruokien mauste ja kuuluu ehdottomasti jokaisen ruokaa valmistavan ihmisen maustekaappiin. Itse sutkin sitä lähes kaikkiin ruokiin :)

Savupaprikajauhe on savustettu (tai savuaromilla maustettu) paprikajauhe. Se sopii vaikkapa mustapapupihvien maustamiseen, seitaniin tai ruokiin, joihin halutaan hieman grillivivahdetta. 

Chili. Kaikille tuttu kuumottava ja polttava mauste. Chiliä löytyy jauheena sellaisenaan tai mausteseoksena, joissa voi olla mukana mm. paprikaa, juustokuminaa ja pippuria. Chili antaa ruokaan napakkuutta ja voi näin ollen pilata hyvän ruoan liiallisesti käytettynä, siksi maltti on valttia. Toisaalta pieni napakkuus esimerkiksi keitossa, voi olla omiaan lisäämään sen lämmittävää vaikutusta vaikka talvipakkasella.

Napakka pasta-linssikeitto

Kurkumaa saadaan Curcuma longa-nimisen kasvin juuresta. Kurkuma on hieman kitkerän makuinen mauste, ellei sitä kypsennä tarpeeksi kauan. Kurkuma kannattaa laittaa ruokaan hyvissä ajoin. Kurkuma sopii esimerkiksi riisin maustamiseen oikein hyvin, sillä maustamisen lisäksi se värjää riisin kauniin keltaiseksi. Kurkuma on loistava mauste myös mm. keittoihin ja pastoihin.

Korianteria löytyy jauheena ja kuivattuina lehtinä. Itse en ole käyttänyt lehtiä. Korianteri on itämaisen ruoan yksi perusmausteista ja esimerkiksi linssien kanssa se on aivan mahtava mauste.

4. Garam masala ja curry

Garam masala ja curry eivät ole yksittäisiä mausteita, vaan erinomaisia mausteseoksia. 

Curry-seos sisältää korianteria, kurkumaa, sarviapilaa, cayennepippuria, fenkolia, juustokuminaa ja mustapippuria. Curry on tuttu varmasti ainakin kanan yhteydessä, mutta toimii myös kikherneiden ja kookoskerman kanssa kikhernecurryssä. (Pikaohje Kasviruoka Starter Kit osa 1:ssä) 

Garam masala sisältää juustokuminaa, korianteria, mustapippuria, kardemummaa, fenkolia, neilikkaa, kanelia ja cayennepippuria. Garam masala on selkeästi itämaisen ruoan mauste, ehkä kaikkein eniten intialaisen ruoan mauste.

Tarvitseeko muita, kuin garam masalan ja curryn?

Ei periaatteessa. Toisaalta kuitenkin jossain kohdin saattaa olla kiva jättää esimerkiksi kaneli pois ruoasta, jolloin garam masala ei sovi mausteeksi, mutta näillä kahdella + suolalla pääsee kyllä liikkeelle vallan mainiosti. Kun lähdet tekemään enemmän ruokaa, huomaat kyllä aika pian, että eivät nämä oikeasti riitä :)

Garam masalan aineksia

5. Soijakastike, viinietikka ja agave siirappi tai vaahterasiirappi

Ihminen aistii viittä eri perusmakua. Makeaa, suolaista, hapanta, karvasta ja umamia. Umami on näistä ehkä vähiten tunnettu. Se on japania ja tarkoittaa miellyttävää. Umami on käännetty myös lihaisaksi. 

Soijakastike tuo ruokaan tätä umamin makua. Varmasti monille tuttu musta kastike on alunperin japanilainen keksintö ja siellä suunnalla se onkin todellinen perusmauste. Hiljalleen se on tullut myös eurooppalaiseen ruokaan ja mm. sushia syödään kastamalla suupala soijakastikkeeseen. Sopii siis varsinkin itämaisiin ruokiin.

Viinietikka sen sijaan tuo meille happamuuden makua. Viinietikoita on monia. Omenaviinietikka, valkoviinietikka, punaviinietikka, omesiiderietikka, riisiviinietikka ja sitten toki vielä balsamiviinietikat. Viinietikalla maustat mm. salaatit ja lisäät ruokaan mukavaa hapokkuutta.

Agave-siirappi ja vaahterasiirappi toimivat kasviruoassa hunajan sijasta. Hunaja ei ole kasvipohjainen tuote. Nestemäisellä makeutuksella lisäät mm. Vegaanimiehen tofupastaan makeutta ja täyteläisyyttä. 

Erinomaisen salaatinkastikkeen teet sekoittamalla keskenään 3 rkl oliiviöljyä, 1 rkl sinappia, 1 rkl viinietikkaa ja 1 rkl Agave-siirappia.

Tofupasta

6. Valkosipulijauhe, sipulijauhe ja sinappi

Sipulit ovat olennainen osa kaikkea ruoan valmistusta ja korostuvat toki vielä kasviruoassa. Sipulijauheet eivät korvaa tuoreita sipuleita, mutta toimivat maustajina oikein hyvin. Kokeile vaikka maustaa ranskanperunat valkosipulijauheella ja suolalla. Ja joskus on vaan kiva ajatella, että en viitsi pilkkoa valkosipulia, siksi jauhetta on hyvä olla kaapissa.

Sinappi on hieno aine. Sinapin merkillä ei ole merkitystä, toki eri merkit maistuvat erilaisilta ja eroja on myös vahvuudessa ja makeudessa. Lämmin suositus lähtee Dijon sinapille, jos ajatellaan ihan maustamistarkoituksessa sinappia. Toki se maistuu erinomaiselta mm. leivän päällä savutofun kanssa. On vahva ja kutittelee kivasti sellaisenaan suussa, mutta ruoan seassa ei polta. Sinapin siemenet ovat myös maistuvia ja sopivat monien ruokien maustamiseen.

Valkosipuli

Tässä minun maustekaapin sisältö pääosin. Alkuun pääset vähemmällä, mutta mitä enemmän teet kasviruokaa, sitä todennäköisemmin huomaat, että uusia makuja on kiva saada lisää.

Minulle kävi juuri noin. Kasvipohjaisen ruoan myötä olen tutustunut useisiin uusiin makuihin ja koko makumaailmani on kääntynyt päälaelleen. Me suomalaiset olemme olleet pitkään suola ja pippuri-ihmisiä.

Yksi perusohje kuivattuja mausteita käytettäessä on se, että ne kannattaa laittaa ruokaan hyvissä ajoin, jotta niistä lähtee kaikki maku irti. Sen sijaan tuoreena ne laitetaan ruokaan vasta ihan loppuvaiheessa. 

Seuraavassa osassa käydään keittiövälineiden kimppuun.

Terveisin Ari Kärkkäinen, Vegaanimies

Kuvat Pixapay ja Ari Kärkkäinen