Kasviruoka Starter Kit Osa 3 - Keittiövälineet

24.02.2021

Tämä blogikirjoitus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *- merkillä. Merkityt linkit vievät joko
* Makujakauppa.fi tai * KitchenTime.fi verkkokauppoihin. Saan pienen palkkion, mikäli päädyt hankkimaan suosittelemani tuotteen. Linkkien klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia. Mielipiteet tuotteista ovat omiani.


Haluatko lisätä kasvipohjaista ruokaa ruokavalioosi, mutta et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle?

Jos vastaat kyllä, jatka lukemista. Jos vastaat ei, mieti vielä uudestaan.

Tervetuloa kasvipohjaisen ruoan herkulliseen maailmaan! Tässä 4-osaisessa Starter Kit-blogisarjassa kerron sinulle raaka-aineista, mausteista sekä keittiössä tarvittavista välineistä.

Listaan tähän kolmanteen osaan keittiön perusvälineitä, joilla pääsee todella pitkälle ruoan valmistuksessa, mutta joita ilman homma ei oikein toimi.

Olipa kyse mistä tahansa lajista tai harrastuksesta, välineillä on suuri merkitys onnistumisessa ja innostumisessa. Jos suksi ei luista, on hiihtäminen turhauttavaa ja jos lenkkari hiertää, ei juokseminen tuota nautintoa. Sama tilanne on ruoan valmistuksessa. Kun muutama perusväline on kunnossa, on ruoan valmistaminen todella mukavaa ja mutkatonta, mutta jos paistinpannun pinta on ruvella ja kattilasta pohja puhki, ei voi välttyä tuskastumiselta ja ärräpäiltä.

1. Veitsi - kokkiveitsi

Yksi tärkeimmistä välineistä on kokkiveitsi. Yhdellä kokkiveitsellä suorittaa vähintään 75% kaikista leikkuutöistä. Veitsen valinnassa kannattaa huomioida ainakin sen pituus. Suosittelen pitkää veistä, koska sellaisella saa pilkottua mm. kaalin paljon kätevämmin, kuin lyhyellä. Suosittelen myös sijoittamaan kokkiveitseen hieman rahaa, koska se on erittäin tärkeä työkalu ja laadukkaana se myös kestää vuosia. Hyvä valinta on esimerkisi * Victorinoxin 19 cm kokkiveitsi tai * Fiskarsin 20 cm kokkiveitsi.

Itse käytän 19 cm Fiskarsin kokkiveistä. Se on ollut käytössä yli 4 vuotta ja toimii edelleen moitteettomasti. Toki veitset vaativat huoltoa. Tärkeintä on pesu ja kuivaus. Mitään keittiöveistä ei kannata laittaa astianpesukoneeseen, vaan kevyt pesu käsin riittää oikein hyvin. Astianpesukoneessa veitset kolhiintuvat muiden astioiden ja varsinkin metallin kanssa ja seurauksena on tylsyminen ja pahimmillaan veitsen tohoutuminen.  

Kokkiveitsi ja timanttipuikko

Toinen olennainen seikka veitsistä puhuttaessa on niiden teroitus. Tylsä kokkiveitsi on ehdottomasti keittiön vaarallisin työväline, koska se lipsuu herkästi esimerkiksi kurkkua tai tomaattia leikatessa. Terävä veitsi uppoaa kohteeseen helposti, eikä näin ollen vaaranna sormiasi. 

Kannattaa myös hankkia siis jonkinlainen veitsenteroitin, esimerkiksi * Fiskarsin helppokäyttöinen teroitusautomaatti tai sitten * Timanttipuikko Victorinoxilta. Minulla on käytössä molemmat, mutta enemmän käytän tuota puikkoa. Tästä videosta pääset katsomaan, kuinka maestro Kape Aihinen opastaa puikon käytössä.

Veitsen terävyyden voit helposti tarkastaa tomaattitestillä. Kas tässä video aiheesta :)

2. Paistinpannu

Ilman paistinpannua ei ruoan valmistaminen onnistu. No joo, jos teet pelkkiä keittoja, saatat pärjätä kattiloilla, mutta useimmissa keitoissakin tarvitaan paistamista ja paistamiseen sopii kunnolla vain paistinpannu.

Koska olen Jamie Oliver fani, niin "luonnollisesti" minulla on Tefalin valmistamat, kyseisen kokin nimellä varustetut pannut. Käytän sekä * Jamie Oliver Everyday paistinpannua että * Jamie Oliver Everyday HA Paistokasaria. Olen erittäin tyytyväinen molempiin. Teen ruokaa lähes joka päivä ja pannut ovat kestäneet hyvin jo yli 3 vuotta. Pannuissa on hyvä tarttumaton pinta ja ne on helppo puhdistaa. Sopivat myös induktioliedelle.

Pannuja ja myös kattiloita valitessa tulee siis ottaa huomioon niiden soveltuvuus erilaisille liesille. Nykyään induktioliedet ovat yleistyneet, mutta kaikki astiat eivät sovellu kyseiselle liesityypille.

Luotettava kaverini keittiössä

Hyvä nyrkkisääntö paistinpannun ja kattilan valintaan on se, että valitsee paksupohjaisen tuotteen. Paksu pohja jakaa lämmön tasaisemmin koko pohjan alueelle ja näin ollen ruoka kypsyy koko alalta, ei siis pelkästään keskeltä pannua tai reunoilta.

Paistinpannuja, kuten ei veitsiäkään, kannata pestä astianpesukoneessa. Käsipesu riittää ja yleensä pesuaineeksi riittää pelkkä vesi.

Ja paistinpannu kannattaa pestä heti käytön jälkeen. Paistinpannussa ei kannata säilyttää ruokaa pitkiä aikoja, eikä sitä kannata laittaa jääkaappiin. Ruoan säilytykseen on omat astiansa. 

Yksi hyvä keino saada paistinpannu rikki, on kaataa kylmää nestettä tulikuumaan pannuun. Jos ja kun nestettä täytyy ruokaan laittaa, kannattaa sitä hieman lämmittää ainakin huoneen lämpöiseksi tai sitten pienentää lämpöä pannun alla ennen nesteen lisäämistä. Nopea lämpötilan muutos ei tee hyvää pannulle, se vääntyy.

3. Kattilat

Aivan kaikkea ruokaa ei voi tehdä paistinpannulla ja siksi tarvitaan myös kattiloita, joissa keitetään perunat, riisit, pastat, ohrat ja tehdään maukkaat keitot.

Kuten paistinpannun, niin myös kattilan valintaan pätevät samat nyrkkisäännöt: paksu pohja ja soveltuvuus eri liesityypeille. Kaupoissa on paljon valikoimaa. On todella halpoja merkkejä ja todella kalliita. Valinta kannattaa tehdä tästä väliltä. Kaikkein halvimpia ei kannata ostaa, koska niissä mm. tuo pohja on ohut.

Kattiloita on monenlaisia, mutta hyvät peruskattilat riittävät oikein hyvin ruoan valmistuksessa. Oma kattilavalikoimani on tällä hetkellä aika huono ja tarvetta uusille kattiloille on. Yksi hyvä vaihtoehto on * Funkiton kattilasetti 3 osaa kansilla

Luonnossakin voi tehdä keittoa.

Monet kattilat voidaan pestä astianpesukoneessa. Kattiloidenkin pesuun suositellaan käsinpesua, koska jotkut astianpesuaineet ovat voimaakkaan emäksisiä ja saattavat pilata kattilan pinnoitetta.

4. Uunivuoka

Uunivuoka on tarpeellinen väline, jos haluat tehdä esimerkiksi lasagnea, makaronilaatikkoa tai kaalilaatikkoa ja miksi et haluaisi :) 

Uunivuokia on monen kokoisia. Minulla on tällä hetkellä yksi neliskulmainen (toinen neliskulmainen halkesi, kun otin sen uunista ja laitoin liian pian siihen viileää vettä) ja yksi pyöreä. Yhdellä neliskulmaisella pääsee hyvin liikkeelle. * Tässä Rosendalin iso uunivuoka ja * tässä Xantian pyöreä uunivuoka.

Näillä välineillä pääset jo todella pitkälle ruoan valmistuksessa ja huomaat, että ruoan valmistaminen on mukavampaa, kun välineet ovat kunnnossa.

Toki arkea keittiössä helpottavat erilaiset tehosekoittimet, joilla teet vaikkapa smoothieita ja * yleiskoneet, jotka auttavat silppuamisessa ja sekoittamisessa, mutta ainakin aluksi pärjää ilmankin. Nälkä kyllä kasvaa syödessä ja viimeistään silloin voi olla paikallaan pieni lisäsijoitus mukavuuteen ja helppouteen. Tai voihan niihin sijoittaa hetikin :)

Seuraavassa ja samalla viimeisessä Kasviruoka Starter Kit- osassa kerron muutamia itseopittuja ruoanvalmistus vinkkejä!

Terveisin Ari Kärkkäinen, Vegaanimies