Kasviruoka Starter Kit Osa 4 - Vinkkilista

10.03.2021

Haluatko lisätä kasvipohjaista ruokaa ruokavalioosi, mutta et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle?

Jos vastaat kyllä, jatka lukemista. Jos vastaat ei, mieti vielä uudestaan.

Tervetuloa kasvipohjaisen ruoan herkulliseen maailmaan! Tässä 4-osaisessa Starter Kit-blogisarjassa kerron sinulle raaka-aineista, mausteista sekä keittiössä tarvittavista välineistä.

Listaan tähän neljänteen osaan 3 ruoka-ainevinkkiä, joita käytän itse paljon. Kerron myös niiden valmistusvinkkejä.

1. Tofu

Tofu on periaatteessa juustoa, jossa ei tietenkään ole maitoa eikä muutakaan eläinperäistä. Tofu valmistetaan soijapavuista tehdystä nesteestä (soijamaito).

Nice to know: Soijasta ja varsinkin sen kasvattamiseen tarvittavasta maa-alasta puhutaan paljon. On totta, että soijan kasvatukselle raivataan jatkuvasti maata mm. Amazonin sademetsistä. Tämä on vakava uhka maapallon hyvinvoinnille.

Mutta tiesitkö, että kaikesta maailmassa kasvatetusta soijasta yli 80 % käytetään eläinten rehuksi. Koko ajan kasvavan lihantuotannon vuoksi peltoalaa joudutaan lisäämään ja pelloille rakennetaan teitä ym. infrastruktuuria, jonka edestä sademetsää joudutaan myös raivaamaan. Eli vain murto-osa soijasta päätyy ihmisten ravinnoksi suoraan.

Tofu on yksi kasvipohjaisen ruoan perusraaka-aine. Se säilyy pakastettuna oikein hyvin ja periaatteessa se saa oikein mukavan koostumuksen, kun sen pakastaa. 

Tofussa on paljon nestettä, joka on tarpeen poistaa ennen kypsentämistä. Kätevimmin se käy kuivaamalla tofupalaa (tuossa ylhäällä kuvassa) esimerkiksi keittiöliinan välissä. Laita tofu liinan väliin ja painele sitä käsillä. Huomaat, että pyyhkeeseen tarttuu nestettä. Voit myös laittaa päälle painon ja antaa tofun olla siellä vaikka puoli tuntia. Käsillä painelu kyllä riittää.

Sen jälkeen tofu voidaan maustaa.

On oikeastaan kaksi tapaa maustaa tofu.

  • Marinointi: Pilko kuivattu tofu haluamasi kokoisiksi paloiksi ja tee marinadi. Sekoita oliiviöljyyn esimerkiksi soijakastiketta, chilijauhetta, valkosipulijauhetta, pippuria, garam masalaa yms. Peitä tofu marinadilla ja anna maustua tunti-kaksi. Paista uunissa tai pannulla. Toki voit myös uppopaistaa.
  • Maustaminen kypsentämisen yhteydessä: Pilko tofu haluamasi kokoisiksi paloiksi. Jos paistat pannulla, lisää haluamasi mausteet pannulle. Jos paistat uunissa, sekoita mausteet tofuun ennen uuniin laittamista.
Käy kurkkaamaassa Vegaanimiehen Ruokakirjan Youtube-kanavalta Tofu-Parsakaalipaistos-video. 

Tofua löytyy jokaisesta ruokakaupasta. Siitä on monia eri valmisteita. Löytyy valmiiksi kypsennettyä ja valmiiksi maustettua. Jos haluat tehdä sellaista tofuruokaa, jossa tofu pysyy hyvin kasassa, valitse kaupasta kiinteää tofua. On myös silkentofua, mutta se ei ole kiinteää. Silkentofu sopii mm. leivontaan.

2. Sienet

Jos et pidä sienistä, nyt kannattaa opetella pitämään :) 

Sieniä on metsät pullollaan syksyisin. Jos et rohkene sienimetsään, löytyy kaupasta monenlaisia sieniä, eikä tarvitse pähkäillä, ovatko ne syöntikelposia.

Yleisin (ehkä?) käytetty sieni on Herkkusieni. Se, kuten muutkin sienet, taittuvat kohtalaisen pienellä vaivalla ruoaksi. Paista tai grillaa.

Yksi parhaimmista kasvatetuista sienistä on King Oyster Mushroom, eli kuningasosterivinokas. Sen rakenne on kiinteä ja jos tahdot ruokaasi lihamaista koostumusta, on tämä kaveri sinun valintasi. Kasvatetaan myös Suomessa.

Suomessa kasvatataan myös Siitakesientä, joka on Aasiasta lähtöisin oleva varsinainen makupommi. Sen maussa on runsaasti umamia kuten sienissä yleisestikin. Umami on yksi aistimistamme mauista suolaisen, happaman, makean ja karvaan lisäksi. Umamia on kutsuttu myös lihamauksi.

Sitten vielä ne metsäsienet. Täysin ilmaista ruokaa! Toki sienet pitää tuntea hyvin, jotta vältytään ikäviltä seurauksilta. Itse en ole sieniexpertti, mutta sienet tuntevan henkilön kanssa niiden kerääminen on oikein mukavaa. Sienet voi kuivata ja esimerkiksi kuivattu suppilovahvero raastettuna on erinomainen mauste!

Sienet sopivat vokkeihin, keittoihin, kastikkeisiin, vuokiin, piirakoihin, patoihin, laatikoihin ja periaatteessa mihin tahansa.

Kaikki ruoka pitää maustaa!

Kuten tofu, niin myös sienet pitää maustaa. Sienet voi marinoida tai ne voi maustaa kypsentämisen yhteydessä. Sieni imaisee, kuten sienet yleensä, maut erittäin helposti itseensä. 

Sienissä on paljon nestettä. Suola auttaa nesteen poistumisessa ja siksi sienille kannattaa antaa vähän suolaa.

Kypsennysvinkki

Jos haluat sienistä kiinteitä, kannattaa ne paistaa pannulla ilman rasvaa ja painella esim. paistolastalla paiston aikana. Näin sienistä irtoaa nestettä ja ne tuntuvat suussa mukavammilta. Olen myös painellut kuningasosterivinokkaita kattilan pohjalla paiston aikana.

Kun pannu ei enää sihise, on neste poistunut. Pannun pohja on myös kuiva. Lisää tässä vaiheessa suola ja nokare kasvimargariinia ja paista hetki sekoitellen.


3. Peruna

Käsittämättömän aliarvostettu herkku! Jos sinulla on perunasta ainoa kokemus koulun "kumiperunat", lienee aika parantua siitä traumasta.

Perunamuusi, lohkoperunat, perunagratiini, ranskalaiset, perunapihvit, perunacurry, keitetyt perunat, uudet perunat, perunalaatikko... listaa voisi jatkaa vaikka kuinka paljon.

Suomalainen peruna on ekoteko, jos verrataan sitä esimerkiksi riisiin. Peruna kasvaa Suomassa ja yleensä sitä saa suoraan kasvattajilta tai ainakin kaupasta ja sielläkin ne ovat yleensä lähituottajien perunoita.

Haluan nostaa suomalaisen perunan arvostusta, siksi olen lanseeranut #tribuuttiperunalle hästägin. Tulen tekemään jatkossa yhä enemmän perunaruokaa sekä Youtube-kanavallani, että tässä blogissa.

Vinkki:

Osta kiinteitä perunoita, ei kovin isoja. Pese 10 perunaa hyvin, ei tarvitse kuoria. Halkaise keskeltä. Keitä 8 min. Kaada vesi pois ja anna perunoiden kuivahtaa hetki. Sekoita kulhossa 1 dl oliiviöljyä, 1 tl valkosipulijauhetta, 1 tl savupaprikaa ja 1 tl suolaa. Lisää seos perunoiden päälle ja sekoita siten, että jokainen peruna saa osansa. Asettele perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 c asteessa noin 50-60 min. Käännä puolessa välissä. Nauti vaikka mustapapupihvien kanssa tai sellaisenaan ketsupin (totta kai!) kanssa.

Tämä oli Kasviruoka Starter Kit- blogisarjan neljäs ja samalla viimeinen osa. Kiitos, että olit mukana! Tutustu myös sarjan aikaisempiin osiin, saat sieltä ajatuksia ja ideoita mm. ruoan maustamiseen ja keittiössä hyväksi havaittuihin välineisiin.

Blogi ei suinkaan lopu tähän :) kirjoituksia tulee kyllä lisää!

Terveisin Ari Kärkkäinen, Vegaanimies